Dobrze przemyślane zakupy

Dobrze przemyślane zakupy

– … hej, a kupiłeś jeszcze kiełbasę na grilla?
– wziąłem 3 kilo, myślisz, że za mało?
– a weź jeszcze ze 2, żeby nie zabrakło. Lepiej wyrzucić, niż się okaże, że będzie za mało (haha haa). To weź jeszcze dodatkowy chleb i …
*usłyszane rano 1.09.2017 w hipermarkecie, auuu, aż mnie zabolało.

– Córeczko, pamiętaj! Jak Ci spadnie chlebek na podłogę to podnieś i pocałuj. Pamiętaj, że grzechem jest nieszanowanie jedzenia…
*usłyszane jak byłam mała dziewczynką.

I tak już zostało. Nie wyrzucam jedzenia, w głowie słowa mamy, a i sumienie czyste.

Przeraża mnie widok śmietnika na blokowisku, w którym leży chleb, kiełbasa, i cała masa innych produktów spożywczych. Najlepszym czasem, aby zaobserwować to zjawisko są długie weekendy i święta, a właściwie „po”, kiedy się okazuje, że za dużo jedzenia zostało, że już się nie chce tego jeść, że nie wszystko można zamrozić itd.

Statystyki są szokujące:

  • na świecie co roku marnuje się 1,3 mld ton jedzenia to aż 1/3 produkowanej żywności;
  • niemal 100 milion ton żywności jest marnowane obecnie w Europie. W tej liczbie nie są ujęte straty odnoszące się do rolnictwa i rybołówstwa, zatem możemy oczekiwać, że skala jest jeszcze większa;
  • w Polsce marnuje się blisko 9 mln ton żywności.

Powyższe dane sytuują Polskę na 5 pozycji państw marnujących jedzenie w Unii Europejskiej, za Wielką Brytanią, Niemcami, Francją oraz Holandią.

Najczęściej jedzenie jest wyrzucane z powodu „nadmiaru w lodówce”. Kolejne przyczyny to utrata terminu przydatności do spożycia czy niewłaściwe przechowywanie. Przyczyn marnowania żywności jest oczywiście o wiele więcej.

Wyrzucanie jedzenia jest nie tylko nieetyczne, ale pociąga za sobą zanieczyszczanie środowiska.

Dobrze przemyślane zakupy (przygotuj listę potrzebnych produktów) to podstawa. Należy tez pilnować terminu przydatności. Dodatkowo można przygotować dania z tego, co nie zostało zjedzone. Jeżeli okaże się, że zostało nam sporo jedzenia to można podzielić się posiłkiem z potrzebującymi.

Autor: Anna Kuczkin


100kalorii.pl

Share

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.