Kuchnia „na obcasach” dwa sposoby na szybki obiad

Kuchnia "na obcasach" dwa sposoby na szybki obiad

Nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad? Z cyklu kuchnia „na obcasach” – podpowiadamy. Podsyłam Wam dwa sposoby na szybki obiad.


Zapiekanka grecka

Składniki:

  • 200 g ryżu brązowego
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 2 papryki
  • 100 g sera feta
  • 1/2 opakowania szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • oliwa
  • pieprz

Przygotowanie:

Ryż ugotować zgodnie z przepisem, wystudzić. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Czosnek posiekać, poddusić na oliwie, aż zrobi się miękki. Dodać szpinak, dusić, aż zwiędnie i odłożyć na bok.

Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na oliwie, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i dusić do miękkości. Dodać mięso i dusić, aż przestanie być różowe, doprawić pieprzem.

Fetę pokroić w kostkę, albo ugnieść widelcem. Wszystko razem wymieszać w naczyniu do zapiekania i wstawić do piekarnika na 15 minut.

SMACZNEGO!


Pierś z kurczaka z mascarpone i pieczarkami

Składniki:

  • pierś z kurczaka
  • mascarpone
  • pieczarki
  • ryż lub makaron
  • pieprz i sól do smaku
  • mała cebula
  • koper

Ryż lub makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pieczarki podsmażamy z cebulką doprawiając do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy.

Pierś smażymy doprawiając do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy.

Na patelnię wrzucamy pieczarki, pierś, mascarpone. Smażymy kilka minut pod przykryciem, na koniec dodajemy posiekany koperek i sól oraz pieprz do smaku.

Wszystko mieszamy z ugotowanym ryżem lub podajemy na górę – wedle uznania

Smacznego!

Share

Recommended Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *