Rozgrzewające zupy na chłodne, jesienne dni.

Rozgrzewające zupy na chłodne, jesienne dni.

Dopiero co pisaliśmy o kulinarnych pamiątkach z wakacji , a  już nadszedł czas na rozgrzewające zupy, które pomogą nam przetrwać chłodnie dni.

Zupa z dyni.

Składniki:

  • świeża lub mrożona dynia –  im więcej tym leszy smak będzie miała zupa.
  • włoszczyzna
  • pół cebuli
  • sól i pieprz do smaku
  • kminek
  • serek topiony
  • olej

W garnku szklimy cebulę, dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i dusimy pod przykryciem do czasu, aż będzie miękka. W drugim garnku gotujemy bulion z włoszczyzny i tarkowanej marchewki. Gotowy garnek z dynią odstawiamy do wystygnięcia. Bulion doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dynię z serkiem i szklanką wywaru miksujemy i dodajemy do reszty bulionu z którego wcześniej wyjęliśmy włoszczyznę. Do całości dodajemy trochę kminku i gotujemy ok 10-15 minut.


Zupa gulaszowa.

Składniki:

  • litr bulionu
  • 500g mięsa wołowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 2-3 ziemniaki
  • 3 papryki, każda innego koloru
  • słoiczek koncentratu pomidorowego – można zastąpić pomidorami w puszcze bez skórki
  • 3 łyżki ostrej i 3 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • sól i pieprz
  • ziele angielskie
  • 2-3 liście laurowe
  • olej

Cebulę zeszklić na oleju, dodać czosnek i mięso pokrojone w grubą kostkę oprószyć solą i pieprzem – zarumienić. Dodać bulion i gotować, aż mięso będzie miękkie. Pokrojone w kostkę ziemniaki i paprykę wrzucić do garnka i pozostawić na 10 minut. Na koniec  dodajemy koncentrat i przyprawy, dusimy pod przykryciem ok 15 minut.


Zupa krem z porów.

Składniki:

  • 1-2 duże pory
  • 1 cebula
  • 4-5 dużych ziemniaków
  • pół korzenia pietruszki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 l bulionu z kurczaka
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • natka pietruszki
  • 3-4 łyżki słodkiej śmietanki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki masła

Warzywa po umyciu kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzane w garnku masło , przyprawiamy przyprawami i smażymy, aż warzywa lekko zmiękną.  Zalewamy całość bulionem i gotujemy, aż warzywa będą całkowicie miękkie. Po ugotowaniu miksujemy blenderem do uzyskania gładkiego kremu, dodajemy mleko i śmietankę.  Doprawiamy i posypujemy natką pietruszki.

Share

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *