Z przepiśnika słodkiej pasji – BATONY I KULE MOCY

Z przepiśnika słodkiej pasji - BATONY I KULE MOCY

Jak zrobić batony i kule mocy w wersji no sugar? Przepisem i swoją słodką pasją dzieli się z Wami Małgorzata w kolejnej odsłonie cyklu – z przepiśnika słodkiej pasji.

Składniki:

  • 1 szklanka płatów owsianych
  • 1 szklanka pestek słonecznika
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 szklanka sezamu
  • 1 szklanka orzechów
  • 1 szklanka daktyli bez pestek
  • ½ szklanki miodu
  • ½ szklanki masła orzechowego

Daktyle zalewamy wrzątkiem na godzinę, odsączamy, blendujemy. Pozostałe składniki prażymy na suchej patelni, najlepiej każde oddzielne ze względu na różnorodność co do wielkości, połowę orzechów mielimy.

Po kolei umieszczamy w dużej misie, dodajemy zblendowane daktyle, masło orzechowe i miód, wszystko dokładnie mieszamy (ręką) do momentu połączenia się i związania wszystkich suchych składników.

W zależności od potrzeb i kaprysu formujemy kule, mocno uciskając w dłoni każdą oddzielnie, ewentualnie całą powstałą masę przekładamy do formy wyłożonej pergaminem, ugniatamy i identycznie obie wersje chłodzimy min. 3-4 godziny.

Jeśli formowaliśmy kule mocy już możemy zajadać, jeśli jednak naszym założeniem były batony… odwracamy formę, wyjmujemy powstały blok i ostrym nożem kroimy pożądanej wielkości kawałki. Fajnie jest jeśli każdy baton owiniemy szarym papierem do pieczenia i przewiążemy bawełnianym sznureczkiem. Batony przechowujemy w lodówce.

Batony i kule mocy gotowe!!! Niech słodka, całkowicie no sugar moc będzie z Wami!

Moja Słodka Pasja

Autor: Małgorzata T. – Moja słodka pasja.

Share

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *