10 najczęstszych błędów, przez które przytyjesz na kwarantannie

10 najczęstszych błędów, przez które przytyjesz na kwarantannie

Wiele osób podczas długotrwałego przebywania w domu boryka się z problemem częstego podjadania. Co chwila zaglądamy do lodówki, aby sprawdzić, czy coś się w niej zmieniło. Efekt końcowy jest taki, że lądujemy na kanapie z kolejną mało zdrową przekąską. Jakich błędów dietetyczny unikać, aby nie przytyć na kwarantannie? O tym poniżej ekspert współpracująca z naszym portalem Kamila Banel – dietetyk, coach.

10 najczęstszych błędów, przez które przytyjesz na kwarantannie

1) Robienie niepotrzebnych zapasów

Gromadzenie zapasów żywności w domu podświadomie skłania nas do spożywania większych ilości jedzenia. Rób przemyślane zakupy i kupuj to, co faktycznie jest niezbędne do przygotowania pełnowartościowych posiłków. Pamiętaj, aby w Twoim zakupowym koszyku zawsze znajdowały się świeże warzywa.

2) Podjadanie

Podjadanie między posiłkami to jedna z najczęstszych przyczyn niechcianych kilogramów. Regularność (jedzenie co 3/4h) i zróżnicowanie posiłków pozwoli uniknąć chęci podjadania. Staraj się wybierać zdrowe wersje przekąsek. Są nimi np. pokrojone w słupki marchewki, seler naciowy, pieczone bataty czy suszone owoce.

3) Brak regularnej aktywności fizycznej

Nie trzeba biegać maratonów czy spędzać na siłowni kilka godzin codziennie. Wystarczy umiarkowany ruch każdego dnia lub bardziej intensywny 3 – 4 razy w tygodniu, aby pobudzić nasz metabolizm do pracy. To na przykład 30min szybkiego spaceru lub domowe ćwiczenia na macie/ dywanie.

4) Wypijanie zbyt małej ilości wody w ciągu dnia

Wypijaj min. 2/ 2,5l wody dziennie, możesz ją wzbogacić w świeże owoce. Dobrym nawykiem jest wypijanie szklanki ciepłej wody na czczo z dodatkiem cytryny, co pobudzi perystaltykę jelit.

5) Spożywanie produktów wysoko przetworzonych i sklepowych słodyczy

Im bardziej przetworzony produkt, tym więcej rafinowanego cukru i mniej wartości odżywczych. Zastąp je zdrowymi przekąskami przygotowanymi w domu. Mogą to być suszone owoce lub zdrowe alternatywy słodyczy, przykładowe przepisy znajdziesz na naszej stronie.

6) Zbyt krótki sen

Niewystarczająca ilość snu prowadzi do zaburzeń gospodarki hormonalnej, co powoduje zwiększenie apetytu na wysokokaloryczne pokarmy. Okres kwarantanny to dobry czas, by zadbać o odpowiednią jakość i ilość snu. Zadbaj o 7-godzinny sen każdego dnia i stałe godziny zasypiania i pobudek.

7) Małe urozmaicenie posiłków

Zadbaj, aby każdy posiłek zawierał różnorodne produkty. Staraj się nie jeść chleba z serem na śniadanie. Wykorzystaj czas i przygotuj różnego rodzaju warzywne pasty, twarożki, sałaty. Jedz surowe warzywa jak najczęściej, najlepiej 5 razy dziennie. Zadbaj o to, by Twój talerz był zawsze kolorowy.

8) Mało wartościowe śniadanie

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Po nocy, kiedy organizm się regeneruje, powinniśmy mu dostarczyć odpowiednią ilość składników, najlepiej w ciągu pierwszej godziny od przebudzenia. Śniadanie powinno zawierać pełnowartościowe białko (np. jaja), błonnik (świeże warzywa), węglowodany złożone (pieczywo pełnoziarniste) i zdrowe tłuszcze (dobrym ich źródłem są oleje roślinne, orzechy, ryby, oliwki, żółtko jaja kurzego).

9) Częste spożycie alkoholu

Wiele osób spędzając więcej czasu w domu, częściej sięga po alkohol. Pamiętaj, że nawet symboliczna lampka wina czy szklanka piwa dostarcza nam “pustych” kalorii, które są zbędne dla organizmu. Dobrym pomysłem zamiast tego będzie świeżo wyciskany sok z warzyw i/lub owoców.

10) Zbyt późna kolacja

Zadbaj o to by kolacja była o odpowiedniej porze. Ostatni posiłek powinien być lekkostrawny i jednocześnie pełnowartościowy, by nie odczuwać głodu, leżąc już w łóżku. Zapominamy o białym pieczywie, smażonych naleśnikach czy tostach.

Autor: Kamila Banel – dietetyk, coach, pasjonata zdrowej kuchni.

Źródło fot. Pixabay

Share

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *