10 sposobów na grilla…w wersji fit
by Redakcja
Letnie dni, gdy tylko dopisze nam pogoda, sprzyjają spotkaniom przy grillu z rodziną i przyjaciółmi. Podpowiadamy jak kolejne takie wydarzenia zaplanować lekko i zdrowo – bez nadmiaru tłustych mięs, ciężkich sosów i kalorycznego alkoholu.
Przedstawiamy 10 sposobów na grilla w wersji fit:
1. Po pierwsze – dobry produkt. Na grilla zamiast kiełbas i tłustych mięs przygotuj indyka, kurczaka lub rybę w aromatycznej marynacie, chudy ser tofu lub warzywa: paprykę, cukinię, bakłażana, a nawet szparagi. Możesz też wszystko połączyć i przygotować kolorowe szaszłyki. Dzięki temu zaoszczędzisz sporo kalorii, a po posiłku nie będziesz czuć się ciężko.
2. Przygotuj dla wszystkich sałatkę z lekkim, domowym sosem. Świeże warzywa świetnie skomponują się z potrawami z grilla, ale także dadzą ci sytość – dzięki temu zjesz mniej niezdrowych przekąsek. Kolory warzyw świetnie urozmaicą talerz i wzbogacą twoją dietę w witaminy i antyoksydanty.
3. Zadbaj o płyny. Woda ułatwi strawienie posiłku i zapełni żołądek. Do dzbanka z wodą dodaj plastry cytryny, pomarańczy, grejpfruta lub świeżego ogórka – będzie bardziej orzeźwiająca.
4. Grillowaniu często towarzyszą spore ilości alkoholu, który obciąża wątrobę i dostarcza pustych kalorii – 500 ml piwa to nawet 300 kcal! Aby nie było nudno, zaserwuj swoim gościom schłodzoną lemoniadę z owocami i miętą. Naszą propozycję znajdziesz poniżej – jest pyszna i nie zawiera cukru!
5. Kilkugodzinne rozmowy przy stole sprzyjają ciągłemu sięganiu po przekąski. Zamiast słonych i tłustych chipsów, które są kaloryczną bombą, podaj własne zdrowe przekąski. Mogą to być pieczone chipsy warzywne, orzeszki z ciecierzycy lub warzywa z humusem.
6. Kolejne kalorie kryją się w ciężkich i tłustych sosach. Musztardy, majonezy i kolorowe sklepowe dipy nafaszerowane są chemicznymi dodatkami. Dlatego warto przygotować domowe zamienniki: sosy jogurtowo-ziołowe, pomidorowo-warzywną salsę, aioli z pieczonego czosnku lub pyszne guacamole z awokado.
7. Grilluj zdrowo! Używaj naturalnych podpałek, a grillowanie rozpoczynaj, dopiero gdy węgiel pokryje się szarym popiołem, aby temperatura nie była zbyt wysoka. Tłuszcz cieknący z mięsa na węgiel pali się i tworzy toksyczne związki, dlatego zawiń produkty w folię aluminiową lub wykorzystaj jednorazowe tacki.
8. Jeśli planujesz podać deser, wybierz sałatkę owocową, mus lub lodowy sorbet z owoców posłodzony ksylitolem. Unikaj wyrobów z czekolady, ciast i lodów.
9. Pamiętaj, że ilość ma znaczenie – kontroluj porcje zjadanych potraw. Możesz spróbować wszystkiego, jeśli tylko będą to małe ilości. Kieruj się zasadą, żeby najpierw nakładać na talerz świeże warzywa i porcję białka: mięsa lub ryby. Jedz powoli i skończ posiłek, gdy poczujesz się syty.
10. Po udanej zabawie zaplanuj aktywność fizyczną, dzięki której rozkręcisz metabolizm i spalisz kalorie. Najlepiej spędź ten czas na świeżym powietrzu: zaplanuj wycieczkę rowerową, nordic walking lub po prostu szybki spacer.
Autor: Poradnia Centrum Odchudzania i Odżywiania
Fot. źródło Pixabay
Recommended Posts
Kawa, pasja, chleb – to nie tylko slogan, którym opatrzyła media społecznościowe, to jej codzienność
05 czerwca, 2023
Zadbaj o kompleksową pielęgnację skóry twarzy
23 kwietnia, 2022