10 zdrowych przekąsek dla Twojego dziecka

10 zdrowych przekąsek dla Twojego dziecka

Niejedna z Was pewnie głowi się, co dobrego i zdrowego zrobić swoim pociechom do szkoły. Dlatego dzielę się z Wami przepisami na 10 zdrowych przekąsek dla Twojego dziecka.

Zaplanowane, zapakowane, dobrze wyglądające i bogate w wartość odżywczą posiłki, to stan idealny, do którego pewnie aspiruje większość mam … ale znamy realia i wiemy, jak na wariata krzątając się rano w biegu po kuchni, dajemy cokolwiek, co jest szybkie i zjadliwe.

Specjalnie dla tych najbardziej zapracowanych mam, przygotowałam 10 pomysłów na szybkie FIT PRZEKĄSKI dla ich pociech.

10 zdrowych przekąsek dla Twojego dziecka:

FRYTKI Z CUKINII ( LUB BATATA )

Składniki:

  • 500 g cukinii (2 mniejsze)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka ( może być roślinne)
  • ok. 2/3 szklanki bułki tartej
  • sól morska i zmielony pieprz
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 220 stopni C (góra i dół z termoobiegiem). Cukinię pokroić na podłużne kawałki. Jajko roztrzepać w głębokim talerzu z dodatkiem mleka. Doprawić solą, pieprzem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano i paprykę – wymieszać. Cukinię najpierw maczać w jajku, później obtaczać w bułce i odkładać na blaszkę z zachowaniem odstępów. Wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec przez około 15 minut, w międzyczasie 2 – 3 razy delikatnie przewrócić frytki na drugą stronę. Doprawić solą ( można podać z sosem z jogurtu lub pomidorów ).

SZASZŁYKI Z SEREM HALLOUMI

Składniki:

  • 250 g cypryjskiego sera halloumi
  • 300 g świeżego ananasa
  • 200 g pomidorów koktajlowych
  • 200 g świeżego ogórka
  • 1 łyżeczka oregano
  • oliwa z oliwek
  • świeża kolendra i oregano do podania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Pokrój ser, warzywa i ananasa w kostkę i nadziej na patyczki do szaszłyków.

KOKTAJL OWOCOWY

Przygotowanie:

Zmiksuj borówki, maliny, truskawki z jogurtem naturalnym ( może być napój roślinny ) z odrobiną miodu. Twój maluch na pewno polubi owocowe szejki. W zimie możesz wykorzystać mrożone owoce, ale latem sięgaj po świeże, sezonowe produkty.

DIETETYCZNE SZYBKIE CIASTO JOGURTOWE

Składniki:

  • 4 czubate łyżki mąki kukurydzianej
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 2/3 szklanki ksylitolu
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • wanilia wg upodobań
  • kilka truskawek ( może być inny owoc )

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewaj do 180C. Wszystkie składniki (oprócz truskawek) zmiksuj. Ciasto (bardzo rzadkie) przelej do tortownicy lub keksówki. Wstaw do piekarnika i piecz w 180C. Po ok. 40 minutach, gdy już wierzch będzie lekko ścięty, wyciągnij ciasto z piekarnika i na wierzchu wciśnij delikatnie kawałki truskawek. Włóż ciasto ponownie do piekarnika i piecz jeszcze ok. 20 minut (sprawdź patyczkiem- powinien być suchy). Wyciągnij z piekarnika.

ROLADKI Z CUKINII

Składniki:

  • 2 cukinie
  • sól
  • 135 gramów serka twarogowego (np. typu Bieluch)
  • 0,5 szklanki ziaren słonecznika
  • czosnek

Przygotowanie:

Za pomocą obieraczki wykrawamy z cukinii cieniutkie płatki. Na suchej, rozgrzanej patelni podprażamy ziarna słonecznika. Następnie mieszamy je z serkiem i wyciśniętym ząbkiem czosnku. Wszystko blendujemy. Płaty cukinii grillujemy na patelni grillowej z obydwu stron. Każdy płat smarujemy farszem i zawijamy w roladkę.

CIASTECZKA OWSIANE Z JABŁKIEM I GRUSZKĄ

Składniki:

  • 3 szklanki płatków owsianych
  • 2 jajka
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • jabłko
  • dojrzała gruszka

Przygotowanie:

Jabłko i gruszkę obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, miksujemy w malakserze na mus. W miseczce umieszczamy płatki. Miód miksujemy z jajkami. Do płatków dodajemy masę miodowo – jajeczną i mus owocowy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, uklepujemy i odstawiamy na 10 minut, aby płatki nasiąkły wilgocią. Pieczemy w piekarniku.

KOKOSOWE CIASTO Z FASOLI

Składniki:

  • puszka białej fasoli
  • jajka 3 szt.
  • twaróg delikatny 30g
  • 3 łyżeczki stevii
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta imbiru
  • proszek do pieczenia 5 g
  • 3 łyżeczki wiórek kokosowych

Przygotowanie:

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno. Zmiksować odcedzoną fasolę na bardzo gładką masę. Podczas miksowania dodawać żółtka, twaróg, stevię, sok z cytryny oraz proszek do pieczenia. Wiórki kokosowe wymieszać z masą, a następnie to samo zrobić z ubitymi białkami. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 40 minut w 170 stopniach.

MUS Z JABŁKA

Jabłko zetrzyj na tarce. Możesz doprawić odrobiną miodu i cynamonu. Tak, to wszystko.

PIECZONE MARCHEWKI ( LUB PIETRUSZKA ) Z DIPEM ORZECHOWYM

Zmieszaj 3 łyżki masła orzechowego, 1 łyżkę miodu, kilka kropli oleju sezamowego, kilka kropli sosu sojowego. W tak przygotowanej marynacie zanurzamy marchewki i pieczemy 15 minut.

OMLET Z BANANEM I KAKAO

Składniki:

  • 2 jaja
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 2 łyżki mąki orkiszowej
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 1 średni banan
  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)
  • ekstrakt waniliowy
  • szczypta soli do białek

Przygotowanie :

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać ksylitol, zmiksować, potem dodawać stopniowo żółtka, cały czas ucierając, następnie dodać mąkę przesianą z kakao, wanilię, zmiksować na średnich obrotach do połączenia składników.

Na patelnię wlać 1,5 łyżki masła klarowanego ( lub oleju kokosowego), wylać ciasto. W tym czasie banana obrać i pokroić na plasterki. Kiedy omlet od spodniej strony już się zetnie (uwaga, dość szybko się przypala), na powierzchni poukładać banana, odwrócić delikatnie omlet (dwoma szpatułkami) i smażyć jeszcze około 2 minut. Na talerzu posypać cukrem pudrem (opcjonalnie).

Autor: Kamila Banel – dietetyk, coach, pasjonata zdrowej kuchni.

Dietoterapia Poradnia Odchudzania i Odżywiania.

Fot. w treści źródło autora.

Fot. wyróżniające źródło Pixabay

Share

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.