10 zdrowych przekąsek dla Twojego dziecka
by Redakcja
Niejedna z Was pewnie głowi się, co dobrego i zdrowego zrobić swoim pociechom do szkoły. Dlatego dzielę się z Wami przepisami na 10 zdrowych przekąsek dla Twojego dziecka.
Zaplanowane, zapakowane, dobrze wyglądające i bogate w wartość odżywczą posiłki, to stan idealny, do którego pewnie aspiruje większość mam … ale znamy realia i wiemy, jak na wariata krzątając się rano w biegu po kuchni, dajemy cokolwiek, co jest szybkie i zjadliwe.
Specjalnie dla tych najbardziej zapracowanych mam, przygotowałam 10 pomysłów na szybkie FIT PRZEKĄSKI dla ich pociech.
10 zdrowych przekąsek dla Twojego dziecka:
FRYTKI Z CUKINII ( LUB BATATA )
Składniki:
- 500 g cukinii (2 mniejsze)
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka ( może być roślinne)
- ok. 2/3 szklanki bułki tartej
- sól morska i zmielony pieprz
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 220 stopni C (góra i dół z termoobiegiem). Cukinię pokroić na podłużne kawałki. Jajko roztrzepać w głębokim talerzu z dodatkiem mleka. Doprawić solą, pieprzem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano i paprykę – wymieszać. Cukinię najpierw maczać w jajku, później obtaczać w bułce i odkładać na blaszkę z zachowaniem odstępów. Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec przez około 15 minut, w międzyczasie 2 – 3 razy delikatnie przewrócić frytki na drugą stronę. Doprawić solą ( można podać z sosem z jogurtu lub pomidorów ).
SZASZŁYKI Z SEREM HALLOUMI
Składniki:
- 250 g cypryjskiego sera halloumi
- 300 g świeżego ananasa
- 200 g pomidorów koktajlowych
- 200 g świeżego ogórka
- 1 łyżeczka oregano
- oliwa z oliwek
- świeża kolendra i oregano do podania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Pokrój ser, warzywa i ananasa w kostkę i nadziej na patyczki do szaszłyków.
KOKTAJL OWOCOWY
Przygotowanie:
Zmiksuj borówki, maliny, truskawki z jogurtem naturalnym ( może być napój roślinny ) z odrobiną miodu. Twój maluch na pewno polubi owocowe szejki. W zimie możesz wykorzystać mrożone owoce, ale latem sięgaj po świeże, sezonowe produkty.
DIETETYCZNE SZYBKIE CIASTO JOGURTOWE
Składniki:
- 4 czubate łyżki mąki kukurydzianej
- 180 g jogurtu naturalnego
- 2/3 szklanki ksylitolu
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- wanilia wg upodobań
- kilka truskawek ( może być inny owoc )
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewaj do 180C. Wszystkie składniki (oprócz truskawek) zmiksuj. Ciasto (bardzo rzadkie) przelej do tortownicy lub keksówki. Wstaw do piekarnika i piecz w 180C. Po ok. 40 minutach, gdy już wierzch będzie lekko ścięty, wyciągnij ciasto z piekarnika i na wierzchu wciśnij delikatnie kawałki truskawek. Włóż ciasto ponownie do piekarnika i piecz jeszcze ok. 20 minut (sprawdź patyczkiem- powinien być suchy). Wyciągnij z piekarnika.
ROLADKI Z CUKINII
Składniki:
- 2 cukinie
- sól
- 135 gramów serka twarogowego (np. typu Bieluch)
- 0,5 szklanki ziaren słonecznika
- czosnek
Przygotowanie:
Za pomocą obieraczki wykrawamy z cukinii cieniutkie płatki. Na suchej, rozgrzanej patelni podprażamy ziarna słonecznika. Następnie mieszamy je z serkiem i wyciśniętym ząbkiem czosnku. Wszystko blendujemy. Płaty cukinii grillujemy na patelni grillowej z obydwu stron. Każdy płat smarujemy farszem i zawijamy w roladkę.
CIASTECZKA OWSIANE Z JABŁKIEM I GRUSZKĄ
Składniki:
- 3 szklanki płatków owsianych
- 2 jajka
- 3 łyżki płynnego miodu
- jabłko
- dojrzała gruszka
Przygotowanie:
Jabłko i gruszkę obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, miksujemy w malakserze na mus. W miseczce umieszczamy płatki. Miód miksujemy z jajkami. Do płatków dodajemy masę miodowo – jajeczną i mus owocowy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, uklepujemy i odstawiamy na 10 minut, aby płatki nasiąkły wilgocią. Pieczemy w piekarniku.
KOKOSOWE CIASTO Z FASOLI
Składniki:
- puszka białej fasoli
- jajka 3 szt.
- twaróg delikatny 30g
- 3 łyżeczki stevii
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- szczypta imbiru
- proszek do pieczenia 5 g
- 3 łyżeczki wiórek kokosowych
Przygotowanie:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno. Zmiksować odcedzoną fasolę na bardzo gładką masę. Podczas miksowania dodawać żółtka, twaróg, stevię, sok z cytryny oraz proszek do pieczenia. Wiórki kokosowe wymieszać z masą, a następnie to samo zrobić z ubitymi białkami. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 40 minut w 170 stopniach.
MUS Z JABŁKA
Jabłko zetrzyj na tarce. Możesz doprawić odrobiną miodu i cynamonu. Tak, to wszystko.
PIECZONE MARCHEWKI ( LUB PIETRUSZKA ) Z DIPEM ORZECHOWYM
Zmieszaj 3 łyżki masła orzechowego, 1 łyżkę miodu, kilka kropli oleju sezamowego, kilka kropli sosu sojowego. W tak przygotowanej marynacie zanurzamy marchewki i pieczemy 15 minut.
OMLET Z BANANEM I KAKAO
Składniki:
- 2 jaja
- 1 łyżka ksylitolu
- 2 łyżki mąki orkiszowej
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 1 średni banan
- cukier puder do posypania (opcjonalnie)
- ekstrakt waniliowy
- szczypta soli do białek
Przygotowanie :
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać ksylitol, zmiksować, potem dodawać stopniowo żółtka, cały czas ucierając, następnie dodać mąkę przesianą z kakao, wanilię, zmiksować na średnich obrotach do połączenia składników.
Na patelnię wlać 1,5 łyżki masła klarowanego ( lub oleju kokosowego), wylać ciasto. W tym czasie banana obrać i pokroić na plasterki. Kiedy omlet od spodniej strony już się zetnie (uwaga, dość szybko się przypala), na powierzchni poukładać banana, odwrócić delikatnie omlet (dwoma szpatułkami) i smażyć jeszcze około 2 minut. Na talerzu posypać cukrem pudrem (opcjonalnie).
Autor: Kamila Banel – dietetyk, coach, pasjonata zdrowej kuchni.
Dietoterapia Poradnia Odchudzania i Odżywiania.
Fot. w treści źródło autora.
Fot. wyróżniające źródło Pixabay
Recommended Posts
W Białymstoku powstanie Bank Mleka Kobiecego
25 lipca, 2023
Kawa, pasja, chleb – to nie tylko slogan, którym opatrzyła media społecznościowe, to jej codzienność
05 czerwca, 2023
Białystok wspiera Lwów. Wyposaża bank mleka kobiecego
22 grudnia, 2022