Chłodnik idealny na upały.

Jak ten czas  szybko leci. W ubiegłym roku zamieściliśmy przepisy na orzeźwiające, lekkie chłodniki, a już nadszedł kolejny sezon na ich przygotowanie. Chłodniki mają mnóstwo zalet, robi się je szybko, doskonale orzeźwiają, są lekkie i jednocześnie pożywne. Dodatkowo w sezonie w każdym ogrodzie z pewnością znajdzie się coś nadającego się do ich przygotowania.

Chłodnik ObcasówPodlasia.pl 🙂

Podajemy swój autorski przepis na chłodnik wg ObcasówPodlasia.pl

Składniki:

  • koperek
  • kefir
  • ogórek
  • do smaku sól, pieprz, odrobina octu.

Ogórek tarkujemy na tarce, koperek siekamy. Do miski wlewamy kefir (ilość wg uznania), dodajemy odsączony ogórek, koperek. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną octu.

Smacznego:)


„Kwas z dzieciństwa”

Ten przepis królował w moim domu kiedy byłam mała. Doskonale gasił pragnienie w upalne dni i nadawał się do podania niemalże z każdą potrawą.

Składniki:

  • woda
  • śmietana
  • szczypiorek
  • ogórek
  • do smaku sól, pieprz, odrobina octu.

Do miski wlewamy wodę dodajemy śmietanę i mieszamy. Ogórek kroimy w kostkę, szczypiorek siekamy, łączymy składniki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i octem wg gustu.

Smacznego!


Chłodnik Podlaski

Szukając przepisów na chłodnik natrafiłam na Chłodnik Podlaski. Z kilku propozycji wybrałam dla Was jedną.

Składniki:

  • szklanka wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 i 1/2 litra zsiadłego mleka lub kefiru
  • szklanka kwasu buraczanego
  •  pęczek młodych buraczków z liśćmi
  • pęczek koperku i szczypiorku
  • do smaku 1/2 łyżeczki soli, cukier
  • średni ogórek
  • dwa jajka ugotowane na twardo.

Botwinkę gotujemy pod przykryciem ok 20 min. pod koniec dodając sok z cytryny i sól. Odstawiamy do ostygnięcia. Mleko lub kefir mieszamy z chłodną już botwinką, dodajemy kwas buraczany. Dodajemy do tego pokrojony ogórek i koperek, doprawiamy solą i cukrem. Odstawiamy do lodówki na ok.2 godz. Przed podaniem do każdej porcji dodajemy pokrojone w ćwiartki jajko.

Źródło: www.atrakcjepodlasia.pl

Smacznego!

Share

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *