Ciasto w kilka minut – Szarlotka sypana

Ciasto w kilka minut – Szarlotka sypana

Lato w pełni! Choć lipiec nas nie rozpieszcza… A może właśnie dlatego warto sobie coś smacznego i słodkiego upiec, żeby poprawić sobie humor?

Powiem Wam coś – uwielbiam piec, ale z reguły wybieram przepisy, których realizacja nie wymaga wiele czasu, a wszystkie składniki znajdę na „już” w kuchni. Latem jest o to nietrudno, bo… mamy owoce sezonowe, które nadają wyjątkowego smaku wszystkim wypiekom. Są świeże, tanie, na wyciągnięcie ręki. Wystarczy do tego mąka, jajka i kilka innych składników, które z pewnością macie w kuchni… i pyszne słodkości gotowe! I dzisiaj proponuje Wam… moje ulubione ciasto na szybko, czyli szarlotka sypana.

Wiecie, dlaczego jest idealna? Bo przygotowuje się ją w kilkanaście minut. Nie wyrabia się ciasta, nie dodaje się mąki. Jest też bez jajek. Mieszamy składniki, ścieramy jabłka. Gotowe. To ciasto wyjdzie każdemu – nie ma tutaj żadnej filozofii. Doskonale smakuje jeszcze na ciepło, do kawy. Pyszności, koniecznie wypróbujcie!

PRZEPIS:

W pierwszej misce mieszamy:

  • 1 szklanka mąki pszennej lub owsianej,
  • 1 szklanka kaszy manny,
  • 0,3 szklanki cukru,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

W drugiej misce mieszamy:

  • 1 kg obranych i startych na tarce o grubych oczkach jabłek,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • opakowanie cukru waniliowego.

Formę (u mnie taka do lazanii) smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą. I układamy tak:

  • 1/3 mieszanki na ciasto,
  • 1/2 jabłek,
  • 1/3 mieszanki na ciasto,
  • 1/2 jabłek,
  • 1/3 mieszanki na ciasto,
  •  lekko przyciskamy,
  • na górę dajemy 80-100 g masła pokrojonego w wiórki. Tak, żeby zakrywało całe ciasto.

Pieczemy 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.

Mniami!

Autor: Karolina WilkKinka

Fot. archiwum Karolina Wilk

Share

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *