Nie masz pomysłu na zdrowe przekąski na święta? COiO spieszy z pomocą

Nie masz pomysłu na zdrowe przekąski na święta? COiO spieszy z pomocą

Zastanawiacie się co zdrowego można zrobić na święta? Spieszymy z pomocą i przedstawiamy nasze pomysły na zdrowe przekąski.

Smalec z fasoli

Składniki:

  • ½ szklanki ugotowanej kaszy gryczanej;
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki;
  • sól i czarny pieprz;
  • 1 cebula;
  • 1 jabłko;
  • ½ łyżeczki trzcinowego cukru;
  • 2 liście laurowe;
  • 2 ziarna jałowca;
  • 2 ziela angielskie;
  • 1 puszka fasoli;
  • 2 – 3 łyżki wody;
  • 1 łyżka sosu sojowego;
  • 1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki;
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku;
  • ½ łyżeczki suszonego majeranku;
  • sól i czarny pieprz.

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Kaszę gryczaną wsypać do miski, oblać olejem, papryką wędzoną oraz szczyptą soli i pieprzu i dokładnie wymieszać. Następnie rozłożyć na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 12 – 16 minut do czasu, aż zrobi się chrupiąca.

Cebulę i jabłka pokroić w drobną kostkę. Na dnie patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę, jabłko oraz przyprawy wraz z cukrem. Smażyć na średnim ogniu przez około 10 minut do czasu, aż cebulka będzie złota i bardzo miękka. Na koniec wyłowić przyprawy.

W międzyczasie fasolę odcedzić, opłukać i zblendować z wodą, sosem sojowym, świeżymi ziołami, wszystko na gładką pastę. Do pasty dodać podsmażoną cebulkę z jabłkami, uprażona kaszę i wszystko delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku i odstawić do schłodzenia w lodówce.


Jajka wiosenne w wersji light

Składniki:

  • 5 jajek (rozmiar L) ugotowanych na twardo;
  • 1 żółtko surowe;
  • 2 łyżeczki musztardy 10g;
  • 7 łyżeczki jogurtu naturalnego 140g;
  •  1 mały ogórek;
  •  pęczek rzodkiewek;
  • 1 pęczek szczypiorku;
  • opakowanie mieszanych kiełków;
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Surowe żółtko rozetrzyj z musztardą i 1 łyżeczką jogurtu, dodaj resztę jogurtu. Ogórka pokrój w drobna kostkę, a rzodkiewki w plasterki. Szczypiorek posiekaj. Kiełki opłucz i pokrój. Wymieszaj warzywa z sosem i dopraw solą i pieprzem. Jajka przekrój na pół, ułóż na półmisku i polej sosem.


Soczewicowy pasztet ze śliwką

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej brązowej, zielonej lub czerwonej soczewicy (ok. 200 g suchego ziarna);
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 100 g suchej kaszy);
  • 50 ml oleju kokosowego;
  • 2 cebule · 10 suszonych śliwek;
  • 2 – 3 łyżki sosu sojowego;
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego;
  • 2 goździki;
  • 1 ziarno jałowca;
  • 3/4 łyżeczki majeranku;
  • ½ łyżeczki cząbru;
  • szczypta gałki muszkatołowej;
  • sól i czarny pieprz;
  • 1 łyżka oleju do smażenia.

Przygotowanie:

Cebulę pokrój w kostkę, na patelni rozgrzej olej kokosowy i dodaj cebulę razem z liściem laurowym, zielem angielskim, goździkami oraz jałowcem. Smaż na niedużym ogniu do czasu, aż cebula się zeszkli, wtedy wyjmij przyprawy i wyrzuć. Cebulę dodaj do ugotowanej soczewicy razem z kaszą jaglaną, olejem, sosem sojowym, szczyptą soli i resztą przypraw. Zmiksuj przy pomocy ręcznego blendera na gładką masę, spróbuj i dopraw do smaku większą ilością soli, jeśli jest taka potrzeba. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i wylej 2/3 masy pasztetowej. Delikatnie wciśnij w masę śliwki, uważając, żeby nie było między nimi przerw. Wylej resztę masy. Piekarnik rozgrzej do 180°C, pasztet piec przez 40 – 45 minut. Następnie wystudź przez całą noc w foremce, rano wyjmij pasztet z formy i już jest gotowy do podania.


Tatar z łososia

Składniki na 6 porcji:

  • łosoś 1 kg;
  • sok z cytryny 3 łyżki;
  • sok z limonki 3 łyżki;
  •  miód 1 łyżeczka;
  • musztarda Dijon 1 łyżeczka;
  •  koperek 1 łyżeczka;
  •  bazylia 1 łyżeczka;
  • oliwa 1 łyżka.

Sposób przygotowania:

Łososia pokrój w drobną kostkę i przypraw. Zmieszaj sok z cytryny, limonki, miód, musztardę, koperek, bazylię i oliwę. Zalej pokrojoną rybę i wymieszaj. Odstaw na 20 minut, aż mięso będzie matowe. Podaj z sałatą.

Więcej kuchennych inspiracji?

Autor: Poradnia Centrum Odchudzania i Odżywiania

Fot. źródło Pixabay

Share

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *