Wielkanocne przepisy naszych Czytelniczek.

Pomimo, że wszystkie przepisy jakie nadesłałyście do nas w ramach konkursu były bardzo ciekawe wybraliśmy pięć, które publikujemy poniżej. Wiedząc, że przy organizacji świąt jest dużo pracy i zamieszania wybraliśmy te przepisy, których przygotowanie nie jest czasochłonne jednocześnie są bardzo ciekawe i z pewnością smaczne.

Papryka z galaretką – Pani Anna G.

Składniki:

  • 3 papryki żelatyna
  • 2 szklanki rosołu
  • szynka konserwowa
  • mini ogóreczki konserwowe
  • kukurydza
  • 3 jajka na twardo

Z papryk odkrawamy górną czapeczką i wydrążamy ze środka pestki.  Szynkę kroimy w kostkę, bulion mieszamy z rozpuszczoną żelatyną. Do papryki wkładamy: szynkę, kukurydzę, po całym jajku na twardo i zalewamy bulionem do lodówki aż stężeje. Kroimy w plastry i mamy piękną „wędlinkę” w otoczce paprykowej.


Jajka nadziewane pieczarkami – Pani Justyna S.
Gotujemy jajka na twardo. Na patelni podsmażamy pokrojone pieczarki z małą ilością pokrojonej w kostkę cebuli doprawiając je solą i pieprzem.
Jajka w skorupce przekrajany na połówki i wyjmujemy żółtko, które mieszamy z pieczarkami(można dodać też koperek jeśli ktoś lubi).
Taki farsz wkładamy do połówki jajka, uklepujemy i posypujemy bułką tartą, następnie podsmażamy tą częścią z jajkiem na rozgrzanym maśle przez chwilę.


„Śledzie pod pierzynką” – Agata B.

Składniki:

  • Solone płaty śledziowe – można je wcześniej namoczyć.
  • Pół puszki groszku konserwowego.
  • Pół puszki kukurydzy.
  • 3 jajka
  • Majonez

Śledzie kroimy w kosteczkę i układamy na półmisku, smarujemy majonezem. Na to układamy kolejne warstwy – odsączoną kukurydzę z puszki – majonez, odsączony groszek – majonez, posiekane w kostkę białko z jajek ugotowanych na twardo – majonez. Ostatnią warstwą są żółtka, które wcześniej wyjmujemy w całości z ugotowanych jajek następnie tarkujemy na najdrobniejszych oczkach tarki nad półmiskiem.

Share

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *