Przepisy naszych Czytelniczek.
by Redakcja
CHUTNEY ŚLIWKOWE PANI DOROTY.
Składniki:
- 800 g śliwek (węgierek)
- 200g cebuli
- 70ml octu winnego
- 100g cukru
- 100 g rodzynek
- 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
- 1 łyżeczka kardamonu
- szczypta mielonych goździków
- szczypta pieprzu cayenne
Śliwki umyć, wyjąć pestki i pokroić na drobniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki umieścić w garnku o grubym dnie i dusić pod przykryciem na małym ogniu. Gdy owoce puszczą sok, zdjąć przykrywkę zwiększyć ogień i smażyć do uzyskania gęstej konsystencji. Po wystudzeniu nałożyć do wyparzonych słoików, pasteryzować 10 minut i stawiać do ostygnięcia do góry dnem.
SAŁATKA / PRZEKĄSKA PANI JUSTYNY
Składniki:
- tortellini z bazylią
- ananas w puszcze
- kukurydza
- majonez
- ser żółty – starkowany
Tortellini ugotować wg. przepisu na opakowaniu, ostudzić. Dodać pozostałe składniki i wymieszać.
SAŁATKA Z GRUSZKĄ PANI IWONY
Składniki:
- gruszka
- pestki słonecznika
- sałata lodowa
- pomidorki koktajlowe
- ser camembert
- suszona żurawina
- sos winegret
Pestki słonecznika uprażyć na patelni i ostudzić. Sałatę i pomidory umyć i osuszyć. Sałatę rwiemy na małe kawałki, pomidory kroimy na pół. Ser kroimy w kostkę lub trójkąty. Wszystkie składniki mieszamy razem z sosem i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Dziękujemy za nadesłane przepisy.
Smacznego!
Recommended Posts
Na deskach teatralnych debiutował 32 lata temu. Aktor Marek Tyszkiewicz o pracy scenicznej
20 lutego, 2024
Do Białegostoku wracają EkoLove – Targi Rzeczy Naturalnych
19 lutego, 2024
MilkLab – dla bezpieczeństwa naszych najmniejszych
16 lutego, 2024