Przypominamy – Wasze przepisy na upalne dni
by Redakcja
W ramach akcji „przypominamy starsze artykuły” poniżej znajdziecie przepisy naszych Czytelników na ich ulubione dania, idealne na upalne dni.
Mizeria z miętą, jogurtem i czerwoną cebulą
Ogórki umyć, osuszyć, przyciąć końce, obrać pozostawiając co około 1 cm wąskie paski skórki (dla dodania smaku i koloru).
Pokroić na plasterki, włożyć do miseczki, dodać cebulę pokrojoną na cienkie paseczki, posiekane listki mięty i papryczkę chili. Dodać oliwę, sok z limonki, ocet, cukier, miód, sól i pieprz do smaku i jogurt grecki.
Joanna
Przepis na uwielbiane przez moje dzieci racuchy, tak samo dobre na ciepło jak i na zimno!
Składniki
• 1 i ½ szklanki mąki
• 2 dag drożdży
• 1 szklanka mleka
• 8 łyżek cukru pudru
• 2 jajka
• 30 dag wiśni bez pestek
• Olej do smażenia
Sposób przygotowania
1.Drożdże pokruszyć, rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru pudru, mąki i 1/3 szklanki ciepłego mleka. Rozczyn odstawić do wyrośnięcia.
2.Mąkę przesiać do miski, wlać rozczyn oraz resztę mleka, wbić jajka, wsypać 4 łyżki cukru pudru. Wyrobić ciasto ok. asystencji gęstej śmietany (gdy jest za gęste dodać trochę mleka).
3.Wiśnie wymieszać z ciastem. Na patelni rozgrzać olej, kłaść łyżką porcje ciasta. Smażyć z obu stron aż racuchy się zrumienią. Posypać cukrem pudrem. Podawać na ciepło lub na zimno.
Czesława
Hiszpańskie gazpacho
Mój ulubiony przepis na letnie danie to hiszpańskie gazpacho, zachęcam do wypróbowania przepisu!!
Gazpacho
. 4 ząbki czosnku
. 5 łyżek oliwy
. 1 łyżeczka drobnej soli
. 500 g pomidorów (4 pomidory)
. 1 ogórek
. 1 papryka
. 1 cebula
. 4 kromki białego chleba bezglutenowego lub pszennego
. 500 ml przegotowanej zimnej wody
. 2 łyżki octu sherry lub octu jabłkowego ewentualnie winnego
. chleb lub bułka do podania
Przygotowanie dania
1. Czosnek obieram, rozcieram z solą. Mieszam dokładnie z porwanymi na drobne kawałki 3 kromkami białego chleba i 5 łyżkami oliwy. Jeśli powstała pasta jest zbyt gęsta to dolewam 200-300 ml przegotowanej wody i odstawiam na 20-30 minut.
2. Pomidory – jednego pomidora sparzam wrzątkiem i zdejmuję z niego skórkę. Gniazdo nasienne wkładam do blendera, a pomidora kroje w drobna kostkę. Pozostałe pomidory kroję na większe kawałki i wkładam do blendera.
3. Ogórka obieram ze skórki – 1/3 ogórka kroje w kostkę, pozostałą część wkładam do blendera.
4. Paprykę czyszczę z nasion – 1/3 papryki kroje w kostkę, pozostała część wkładam do blendera.
5. Cebulę obieram i wkładam do blendera.
6. Jedną kromkę chleba kroję w kosteczkę i opiekam na patelni.
7. Blenduję pomidory, paprykę, ogórka, cebulę z pastą z chleba, czosnku i oliwy. Dodaje ocet, pozostałą wodę i miksuję kilka sekund. Gazpacho przelewam przez sitko i przecieram. Osiorki wyrzucam, a gazpacho schładzam kilka godzin w lodówce, powinno być bardzo zimne. Podaję z pokrojonymi wcześniej kawałkami warzyw i opieczonym chlebem.
Justyna
Sok pomidorowy
Na upalne dni polecam sok pomidorowy ze świeżo wyciśniętych pomidorów (wyciskarka wolnoobrotowa) z liśćmi świeżej bazylii, sol i pieprz do smaku polecam.
Monika
Mrożona kawa
Na upalne dni polecam mrożoną kawę. Najpierw trzeba przyrządzić kawę rozpuszczalną, tak jak lubimy. Następnie schłodzić w lodówce. Dodać banan i lody waniliowe, wszystko zblendować i podawać od razu.
Pyszne. Polecam.
Joanna
Chłodnik z botwinki
Składniki
- pęczek botwinki
- ogórek
- pęczek rzodkiewek
- 2 cebulki dymki
- szklanka kwaśnej śmietany
- 150 ml maślanki
- 1/2 l bulionu jarzynowego
- 2 jajka na twardo
- sól, pieprz
Przygotowanie
1. Liście botwinki pokroić, buraczki umyć. Botwinkę i buraczki gotować w bulionie ok. 10 min.
2. Rzodkiewki oczyścić, pokroić na grubsze plasterki. Ogórek umyć, pokroić na plasterki. Dymki oczyścić, drobno pokroić, szczypiorek posiekać. Jajka pokroić na kawałki.
3. Botwinkę i buraczki odcedzić. Buraczki obrać, pokroić na plasterki. Do wywaru wlać śmietanę i maślankę.
4. Dodać botwinkę, buraczki, rzodkiewki, ogórek i dymkę. Wymieszać, przyprawić. Chłodnik wstawić na 2 godziny do lodówki. Udekorować jajkami.
Katarzyna
Koktajl truskawkowo – bananowy
Miksujemy truskawki i banana razem z kostkami lodu i podajemy z listkiem mięty. Pyszne i orzeźwiające!
Agnieszka
Lemoniada z cytryną i bazylią
Rzeczy, których potrzebujesz:
- 1/4 szklanki cukru kryształu,
- 1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryn (z około dwóch dużych cytryn),
- 1/4 szklanki świeżych listków bazylii,
- woda,
- kostki lodu.
Sposób przygotowania:
1.Połącz cukier z 1/4 szklanki wody i rozpuść go w niej. Możesz wodę lekko podgrzać, ale potem odstaw wszystko do całkowitego wystygnięcia.
2. Wyciśnij sok z cytryny do szklanki z listkami bazylii.
3. Drewnianą łyżką pognieć trochę listki w soku cytrynowym, aby puściły swój sok i trochę przeszły cytrynowym. Te dwa smaki powinny się fajnie 'przeżreć’.
4.Przełóż listki z sokiem z cytryny do wysokiego dzbanka, dolej wodę z cukrem i dolej zimną wodę, aby wypełnić dzbanek.
5.Dorzuć kostki lodu i kilka plasterków cytryny.
Małgorzata
Błyskawiczny placek z jagodami
Sprawdzony ze strony (www.mniammniam.com)
Składniki:
- 1 1/4 szkl mąki
- 4 jajka
- 6 łyżek oleju
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropli esencji rumowej
- 40 dag czarnych jagód
- cukier puder do posypania ciasta
Przepis
Jagody umyć, osączyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Jajka ubić stopniowo dosypując cukier. Do jajek wlać 2 łyżki wody, esencję rumową, olej i przez chwilę ubijać. Wsypać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i wymieszać łyżką. Ciasto wlać do wyłożonej pergaminem lub posmarowanej tłuszczem średniej wielkości formy i wysypać na nie owoce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 190-200 stopni i piec ok. 30 min. Jeszcze ciepły placek posypać cukrem pudrem.
Ewa
Pasta pietruszkowa.
Składniki
- pęczek pietruszki
- garść pestek słonecznika
- oliwa z oliwek (dla konsystencji)
- opakowanie sera fety
- 2 ząbki czosnku
Pietruszkę, pestki i oliwę oraz czosnek wrzucamy do blendera i miksujemy, a na sam koniec ser feta…i pasta gotowa
Zamiast sera fety można użyć zwykłego sera żółtego ale wtedy należy pastę doprawić sola i pieprzem.
Beata
Przepis
Składniki:
1. kawałek hamaka
2. 3/4 cienia z drzewka
3. zero ubioru
4. pełne rozluźnienie
5. opcjonalnie dobra książka („lub czasopisma”)
Składniki połączyć. Uśmiechnąć się i gotowe
Marta
Pełny zdrowia koktajl grejpfrutowo-malinowy
Składniki na 2 porcje 250ml:
- świeży sok grejpfrutowy
- garść malin
- szklanka kefiru
- 4 suszone daktyle
- łyżka siemienia lnianego
Wybieram świeży sok grejpfrutowy i wlewam go do foremki na kostki lodu. Do każdej przegródki wrzucam jeszcze po świeżej malinie. Zamrażam. Sok grejpfrutowy wybrałam z prostego powodu – oczyszcza organizm, ułatwia trawienie, a do tego przyspiesza przemianę materii. Jest też znany z właściwości obniżających poziom cholesterolu we krwi.
Maliny są natomiast świetnym źródłem witaminy C – i w duecie z grejpfrutem nie tylko smakują świetnie, ale też bez problemu pokrywają nasze dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę. Korzystajmy z owoców sezonowych!
W naczyniu umieszczam kefir, daktyle i siemię lniane. Wrzucam zmrożone kostki lodu, blenduję na gładką konsystencję. Przelewam do wysokich szklanek i dekoruję świeżymi malinami i liskami melisy.
Orzeźwiający i mroźny, będzie jak znalazł w upalne dni!
Natalia
Naleśniki z jagodami.
Na ciasto naleśnikowe:
- 2 szkl.mąki
- 2 szkl.mleka
- pół szkl.wody
- szczypta soli
- 2 jajka
- łyżka oleju
Pozostałe:
- szklanka jagód
- duża śmietana
- cukier
- bita śmietana
Wszystko miksujemy i smażymy cienkie naleśniki. Jagody mieszamy razem ze śmietaną i dodajemy cukier ile nam pasuje, aby nie było kwaśne. Można udekorować świeżymi owocami i bitą śmietaną.
Jan
Za nadesłane przepisy dziękujemy i życzymy udanego testowania.
ObcasyPodlasia.pl
Źródło fot. Pixabay
Recommended Posts
Kawa, pasja, chleb – to nie tylko slogan, którym opatrzyła media społecznościowe, to jej codzienność
05 czerwca, 2023
Ciasto marchewkowe…
11 lutego, 2022