Przypominamy – Wasze przepisy na upalne dni

Przypominamy - Wasze przepisy na upalne dni

W ramach akcji „przypominamy starsze artykuły” poniżej znajdziecie przepisy naszych Czytelników na ich ulubione dania, idealne na upalne dni. 

Mizeria z miętą, jogurtem i czerwoną cebulą

Ogórki umyć, osuszyć, przyciąć końce, obrać pozostawiając co około 1 cm wąskie paski skórki (dla dodania smaku i koloru).

Pokroić na plasterki, włożyć do miseczki, dodać cebulę pokrojoną na cienkie paseczki, posiekane listki mięty i papryczkę chili. Dodać oliwę, sok z limonki, ocet, cukier, miód, sól i pieprz do smaku i jogurt grecki.

Joanna


Przepis na uwielbiane przez moje dzieci racuchy, tak samo dobre na ciepło jak i na zimno!

Składniki
• 1 i ½ szklanki mąki
• 2 dag drożdży
• 1 szklanka mleka
• 8 łyżek cukru pudru
• 2 jajka
• 30 dag wiśni bez pestek
• Olej do smażenia

Sposób przygotowania
1.Drożdże pokruszyć, rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru pudru, mąki i 1/3 szklanki ciepłego mleka. Rozczyn odstawić do wyrośnięcia.

2.Mąkę przesiać do miski, wlać rozczyn oraz resztę mleka, wbić jajka, wsypać 4 łyżki cukru pudru. Wyrobić ciasto ok. asystencji gęstej śmietany (gdy jest za gęste dodać trochę mleka).

3.Wiśnie wymieszać z ciastem. Na patelni rozgrzać olej, kłaść łyżką porcje ciasta. Smażyć z obu stron aż racuchy się zrumienią. Posypać cukrem pudrem. Podawać na ciepło lub na zimno.

Czesława


Hiszpańskie gazpacho

Mój ulubiony przepis na letnie danie to hiszpańskie gazpacho, zachęcam do wypróbowania przepisu!!

Gazpacho
. 4 ząbki czosnku
. 5 łyżek oliwy
. 1 łyżeczka drobnej soli
. 500 g pomidorów (4 pomidory)
. 1 ogórek
. 1 papryka
. 1 cebula
. 4 kromki białego chleba bezglutenowego lub pszennego
. 500 ml przegotowanej zimnej wody
. 2 łyżki octu sherry lub octu jabłkowego ewentualnie winnego
. chleb lub bułka do podania

Przygotowanie dania
1. Czosnek obieram, rozcieram z solą. Mieszam dokładnie z porwanymi na drobne kawałki 3 kromkami białego chleba i 5 łyżkami oliwy. Jeśli powstała pasta jest zbyt gęsta to dolewam 200-300 ml przegotowanej wody i odstawiam na 20-30 minut.

2. Pomidory –  jednego pomidora sparzam wrzątkiem i zdejmuję z niego skórkę. Gniazdo nasienne wkładam do blendera, a pomidora kroje w drobna kostkę. Pozostałe pomidory kroję na większe kawałki i wkładam do blendera.

3. Ogórka obieram ze skórki – 1/3 ogórka kroje w kostkę, pozostałą część wkładam do blendera.

4. Paprykę czyszczę z nasion – 1/3 papryki kroje w kostkę, pozostała część wkładam do blendera.

5. Cebulę obieram i wkładam do blendera.

6. Jedną kromkę chleba kroję w kosteczkę i opiekam na patelni.

7. Blenduję pomidory, paprykę, ogórka, cebulę z pastą z chleba, czosnku i oliwy. Dodaje ocet, pozostałą wodę i miksuję kilka sekund. Gazpacho przelewam przez sitko i przecieram. Osiorki wyrzucam, a gazpacho schładzam kilka godzin w lodówce, powinno być bardzo zimne. Podaję z pokrojonymi wcześniej kawałkami warzyw i opieczonym chlebem.

Justyna


Sok pomidorowy

Na upalne dni polecam sok pomidorowy ze świeżo wyciśniętych pomidorów (wyciskarka wolnoobrotowa) z liśćmi świeżej bazylii, sol i pieprz do smaku polecam.

Monika


Mrożona kawa

Na upalne dni polecam mrożoną kawę. Najpierw trzeba przyrządzić kawę rozpuszczalną, tak jak lubimy. Następnie schłodzić w lodówce. Dodać  banan i lody waniliowe, wszystko zblendować i podawać od razu.

Pyszne. Polecam.

Joanna


Chłodnik z botwinki

Składniki

  • pęczek botwinki
  • ogórek
  • pęczek rzodkiewek
  • 2 cebulki dymki
  • szklanka kwaśnej śmietany
  • 150 ml maślanki
  • 1/2 l bulionu jarzynowego
  • 2 jajka na twardo
  • sól, pieprz

Przygotowanie

1. Liście botwinki pokroić, buraczki umyć. Botwinkę i buraczki gotować w bulionie ok. 10 min.

2. Rzodkiewki oczyścić, pokroić na grubsze plasterki. Ogórek umyć, pokroić na plasterki. Dymki oczyścić, drobno pokroić, szczypiorek posiekać. Jajka pokroić na kawałki.

3. Botwinkę i buraczki odcedzić. Buraczki obrać, pokroić na plasterki. Do wywaru wlać śmietanę i maślankę.

4. Dodać botwinkę, buraczki, rzodkiewki, ogórek i dymkę. Wymieszać, przyprawić. Chłodnik wstawić na 2 godziny do lodówki. Udekorować jajkami.

Katarzyna


Koktajl truskawkowo – bananowy

Miksujemy truskawki i banana razem z kostkami lodu i podajemy z listkiem mięty. Pyszne i orzeźwiające!

Agnieszka


Lemoniada z cytryną i bazylią

Rzeczy, których potrzebujesz:

  • 1/4 szklanki cukru kryształu,
  • 1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryn (z około dwóch dużych cytryn),
  • 1/4 szklanki świeżych listków bazylii,
  • woda,
  • kostki lodu.

Sposób przygotowania:

1.Połącz cukier z 1/4 szklanki wody i rozpuść go w niej. Możesz wodę lekko podgrzać, ale potem odstaw wszystko do całkowitego wystygnięcia.

2. Wyciśnij sok z cytryny do szklanki z listkami bazylii.

3. Drewnianą łyżką pognieć trochę listki w soku cytrynowym, aby puściły swój sok i trochę przeszły cytrynowym. Te dwa smaki powinny się fajnie 'przeżreć’.

4.Przełóż listki z sokiem z cytryny do wysokiego dzbanka, dolej wodę z cukrem i dolej zimną wodę, aby wypełnić dzbanek.

5.Dorzuć kostki lodu i kilka plasterków cytryny.

Małgorzata


Błyskawiczny placek z jagodami

Sprawdzony ze strony (www.mniammniam.com)

Składniki:

  • 1 1/4 szkl mąki
  • 4 jajka
  • 6 łyżek oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropli esencji rumowej
  • 40 dag czarnych jagód
  • cukier puder do posypania ciasta

Przepis

Jagody umyć, osączyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Jajka ubić stopniowo dosypując cukier. Do jajek wlać 2 łyżki wody, esencję rumową, olej i przez chwilę ubijać. Wsypać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i wymieszać łyżką. Ciasto wlać do wyłożonej pergaminem lub posmarowanej tłuszczem średniej wielkości formy i wysypać na nie owoce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 190-200 stopni i piec ok. 30 min. Jeszcze ciepły placek posypać cukrem pudrem.

Ewa


Pasta pietruszkowa.

Składniki

  • pęczek pietruszki
  • garść pestek słonecznika
  • oliwa z oliwek (dla konsystencji)
  • opakowanie sera fety
  • 2 ząbki czosnku

Pietruszkę, pestki i oliwę oraz czosnek wrzucamy do blendera i miksujemy, a na sam koniec ser feta…i pasta gotowa

Zamiast sera fety można użyć zwykłego sera żółtego ale wtedy należy pastę doprawić sola i pieprzem.

Beata


Przepis

Składniki:
1. kawałek hamaka
2. 3/4 cienia z drzewka
3. zero ubioru
4. pełne rozluźnienie
5. opcjonalnie dobra książka („lub czasopisma”)

Składniki połączyć. Uśmiechnąć się i gotowe

Marta


Pełny zdrowia koktajl grejpfrutowo-malinowy

Składniki na 2 porcje 250ml:

  • świeży sok grejpfrutowy
  • garść malin
  • szklanka kefiru
  • 4 suszone daktyle
  • łyżka siemienia lnianego

Wybieram świeży sok grejpfrutowy i wlewam go do foremki na kostki lodu. Do każdej przegródki wrzucam jeszcze po świeżej malinie. Zamrażam. Sok grejpfrutowy wybrałam z prostego powodu –  oczyszcza organizm, ułatwia trawienie, a do tego przyspiesza przemianę materii. Jest też znany z właściwości obniżających poziom cholesterolu we krwi.

Maliny są natomiast świetnym źródłem witaminy C – i w duecie z grejpfrutem nie tylko smakują świetnie, ale też bez problemu pokrywają nasze dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę. Korzystajmy z owoców sezonowych!

W naczyniu umieszczam kefir, daktyle i siemię lniane. Wrzucam zmrożone kostki lodu, blenduję na gładką konsystencję. Przelewam do wysokich szklanek i dekoruję świeżymi malinami i liskami melisy.

Orzeźwiający i mroźny, będzie jak znalazł w upalne dni!
Natalia


Naleśniki z jagodami.

Na ciasto naleśnikowe:

  • 2 szkl.mąki
  • 2 szkl.mleka
  • pół szkl.wody
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • łyżka oleju

Pozostałe:

  • szklanka jagód
  • duża śmietana
  • cukier
  • bita śmietana

Wszystko miksujemy i smażymy cienkie naleśniki. Jagody mieszamy razem ze śmietaną i dodajemy cukier ile nam pasuje, aby nie było kwaśne. Można udekorować świeżymi owocami i bitą śmietaną.

Jan

Za nadesłane przepisy dziękujemy i życzymy udanego testowania.
ObcasyPodlasia.pl

Źródło fot. Pixabay

Share

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *