RUSZA JUBILEUSZOWY RESTAURANT WEEK – MIŁOŚĆ DO JEDZENIA!

RUSZA JUBILEUSZOWY RESTAURANT WEEK - MIŁOŚĆ DO JEDZENIA!

Na pięciolecie ogólnopolskiego festiwalu najlepszych restauracji Restaurant Week namawia do dojrzałej, świadomej i pełnej szacunku miłości do jedzenia. Ruszyły rezerwacje na jesienną edycję Festiwalu (16-31.10). Odbędzie się ona w rekordowych 15 regionach (ponad 40 miast) pod hasłem „#KochajJedzenie”.

Ubiegła edycja Restaurant Week przyciągnęła rekordowe 93 tysięcy Gości w całym kraju. Towarzyszyła jej szeroka kampania społeczna „#SzanujJedzenie” o wielomilionowym zasięgu.

Druga odsłona kampanii dedykowanej promocji zero-waste pod hasłem „#KochajJedzenie” rozpoczyna się właśnie wraz z kolejną edycją Restaurant Weeka. Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu uczestnicząc w Festiwalu Goście wspierają niemarnowanie żywności w restauracjach. Restauracje znając bowiem wcześniej liczbę gości i ich menu, kupują dokładnie tyle składników, ile potrzeba.

Rezerwacje stolików w festiwalowej cenie 49zł za trzydaniowe doświadczenie i festiwalowy koktajl (prezent od sponsorów) dostępne są już na www.RestaurantWeek.pl. Ze względu na ogromną popularność z rezerwacją stolika nie warto czekać na ostatnią chwilę.

Miłość przez szacunek do jedzenia

Kontynuacją popularnej kampanii społecznej #SzanujJedzenie zorganizowanej w pierwszej połowie roku jest akcja Restaurant Weeka #KochajJedzenie.

Zachęcamy do dojrzałej miłości do jedzenia, a więc opartej nie tylko na przyjemności, ale też na szacunku i codziennej dbałości o wpływ naszych zwyczajów żywieniowych na środowisko. Nieracjonalne gospodarowanie jedzenie odpowiada bowiem za nawet 1/3 problemów klimatycznych świata – podkreśla Maciek Żakowski, współorganizator.

W ramach promocji świadomej miłości do jedzenia, Restaurant Week radzi – KOCHAJ JEDZENIE!

1. Szanuj – przechowuj świadomie i mądrze

2. Dbaj każdego dnia – rozsądnie planuj posiłki

3. Zdobywaj z sercem – kupuj mniej i częściej

4. Nie wyrzucaj – zamrażaj, susz, rób koktajle

5. Dziel się – z bliskimi i potrzebującymi

6. Zabieraj do domu – nie zostawiaj resztek w restauracji

7. Nie marnuj – uczęszczaj na Festiwale z wcześniejszym wyborem menu

Kolacje i podróże do wygrania

Zgodnie z festiwalową tradycją festiwalowi towarzyszą liczne konkursy z nagrodami. W głównym konkursie fotograficznym do wygrać można rejs LOT-em do Włoch, nocleg w Casa Maria Luigia Massimo Bottury oraz kolacja w Osteria Francescana*** (wielokrotnie nagradzanej jako najlepsza restauracja świata). W konkursie recenzenckim natomiast do wygrania jest bezpośredni rejs LOT-em do Indii i kolacja w New Delhi. Konkursowe instrukcje oczekiwać będą na festiwalowych stolikach.

Pięć lat na fali

Jesienna edycja Restraurant Weeka to także czas podsumowań. W okresie pięciu lat od pierwszej lokalnej warszawskiej edycji Festiwal urósł do miana największego i najpopularniejszego wydarzenia kulinarnego w kraju (a także jednego z dwóch największych festiwali restauracyjnych na świecie). Festiwale Restaurant Week Polska zgromadziły w tym czasie przy stołach ponad 700 tysięcy Gości, którym zaserwowano około 2 milionów dań. Liczba Polaków niejadających w restauracjach spadła w tym czasie o ponad 20%.

Restauracje, które biorą udział w tej edycji to: Cristal, Esperanto, Forma, Kawelin, Lipcowy Ogród, Mandarino, Mazel Tov, Neobistro Kwestia Czasu, Oranżeria, Paleta Smaków, Regiment, Savoy w Hotelu Aristo, Świętojańska 21, Tokaj, Trattoria Czarna Owca, Zamek w Tykocinie

Partnerzy festiwalu w Białymstoku: Auto Fus Group, Świat Reklamy, Olejowy Raj, Difragma Agency, Cukiernia Pani K, Wypożyczalnia Gastro, JaglAnka, Strawka

Do zobaczenia przy stole!

Materiały Organizatora.

Share

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *