Sposób na jesienną chandrę? Sprawdź, co jeść na poprawę nastroju

by Redakcja
Dopadła Cię jesienna chandra i spadła motywacja? Nic Ci się nie chce, a aura za oknem tym bardziej nie zachęca do aktywności? Jest sposób na to, by szeroki uśmiech wrócił na twarz i przybyło energii do działania! Jaki? Odpowiednie jedzenie, to klucz do cieszenia się z każdego jesiennego dnia.
Nie warto skupiać się na negatywnych aspektach niezbyt sprzyjającej pogodowej aury, a sfokusować się na tym, co można zrobić, by przeciwdziałać jesiennym, nieco nostalgicznym nastrojom.
Jesienna, zbilansowana i pełna w wartościowe składniki dieta – to dieta ciepła, skupiona na gorących napojach, rozgrzewających herbatach czy innych ciepłych tonikach, które rozgrzeją nas od środka.
– To dieta, która powinna zawierać posiłki z warzyw bulwiastych w kolorze jesieni: dynia, kabaczek, kalafior, brokuł, kapusta. To wszystko powinno znaleźć się w odsłonie ciepłej na naszym talerzu – mówi dietetyczka Beata Polecka.
Rozgrzewające przyprawy na jesienne chłody
Z jesienią wiąże się też stan przeziębieniowy, choroby płuc, oskrzeli. Więc, żeby wzmocnić naszą odporność i zapobiegać chorobom, zamiast je leczyć warto skierować naszą uwagę w kierunku rozgrzewających, aromatycznych przypraw, które poprawią nie tylko walory smakowe naszego pożywienia, ale także nasz nastrój.
– Niech w naszej kuchni zagości papryka, jej ostrzejsza forma, czyli chili. Niech pojawi się majeranek, tymianek, oregano, rozmaryn. Te wszystkie przyprawy, oprócz tego, że nas rozgrzeją, to znacznie poprawią nastrój i sprawią, że poczujemy energię od środka – dodaje Polecka.
Czas jesieni to także czas wspierania wątroby. Oprócz rozgrzewania i aromatyzowania potraw, trzeba też skupić swoją uwagę na produktach, które aktywizują wątrobę. O jakich produktach mowa? To między innymi: ocet jabłkowy, masło klarowane, kapusta kiszona czy ogórki kiszone.
Suplementacja w okresie jesiennym
Nie należy też zapominać o włączeniu do swojego codziennego menu witamin i suplementów.
– Witamina B jest tak naprawdę nieodzownym elementem jesiennego czasu. Przeciwdziała niskim nastrojom, pobudza do działania, aktywizuje wątrobę i bierze udział w wielu procesach, których wynikiem jest chociażby dobra koncentracja, dobra pamięć i samopoczucie – wymienia dietetyczka.
W naszym codziennym menu powinna również pojawiać się witamina D. Nie tylko wspiera układ kostny, ale też wpływa na układ krążenia, odporność i świetnie działa na pobudzanie pracy wątroby.
Magnez to absolutnie nieodłączny element naszej diety przez cały rok, ale wyjątkowo w okresie jesiennym i zimowym powinien gościć na naszych stołach w postaci odpowiedniego pożywienia, ale też w postaci suplementacji. Gdzie znajduje się magnez? Nie tylko w orzechach włoskich. – Magnez gościmy niemal w każdej potrawie. Ale jeśli chodzi o ciepłe, jesienne napoje, to polecam aromatyczne kakao. Świetnie poprawa nastrój – dodaje ekspertka.
Ciekawostka: Kakao zastąpi nam powszechnie pitą kawę, ponieważ też zawiera kofeinę. Tylko w przeciwieństwie do kawy nie odwadnia i nie usuwa z naszego organizmu nadmiernej ilości wody…
Pyszne kakao, aromatyczne ciepłe potrawy, suplementy, a obok tego uśmiech na twarzy i codzienny ruch to jest tonik i świetna alternatywa przeciwdziałania jesiennej chandrze!
Recommended Posts

Konferencja: „Równość płci, czyli jak parytety gwarantują zrównoważony rozwój społeczno-gospodarczy”
19 września, 2023

ROZMOWA. Nikt jej nie zatrzyma
08 września, 2023