Z przepiśnika słodkiej pasji – przypominamy przepis – Pavlova

Z przepiśnika słodkiej pasji - przypominamy przepis - Pavlova

Z cyklu – przypominamy starsze artykuły, dziś wracamy do przepisu Małgosi z Mojej Słodkiej Pasji  na pyszną Pavlovą z sezonowymi owocami– Redakcja.

Pavlova – królowa tortów.

Składniki:
• 6 białek
• 360 g drobnego cukru do wypieków

Dodatkowo:
• 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36% (lub mniej), schłodzonej
• 1 opakowanie serka mascarpone
• mały słoiczek lemon curd`u
• świeże owoce (około 1-1,5 kg)

W misie miksera ubić białka na lekką piankę. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania pięknej, sztywnej i perłowej piany.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub matą teflonową, ewentualnie na samym papierze odrysować dwa, tej samej wielkości okręgi, średnicy 20 cm. Wyłożyć na nie masę bezową i uformować wyrównując boki bezy. Wstawić do nagrzanego do 150ºC piekarnika i po 5-7 minutach zmniejszyć temperaturę do 120ºC. Suszyć blaty min. 2 godziny. Ostudzić.

Wystudzony jeden z blatów położyć na paterze. Wyłożyć na nim połowę ubitej śmietanki z mascarpone (bez cukru), na to wyłożyć lemon curd i przykryć drugim blatem, powtarzając czynność z drugą już połową ubitej śmietanki. Udekorować świeżymi owocami, których jeszcze mamy pod dostatkiem.

Ps. Zapamiętajcie przepis podstawowy, w kolejnym wejściu wykorzystamy go do mini bezików z owocami.

Przesłodkich doznań
Małgosia

Moja słodka pasja

Autor: Tekst i fot. Małgorzata T. – Moja słodka pasja.

Share

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.