Z przepiśnika słodkiej pasji – Wielkanocna babka gotowana

Z przepiśnika słodkiej pasji - Wielkanocna babka gotowana

Wielkanoc, to szczególny czas w moim życiu, a dziś też w mojej pracowni. Łapię się nie tym, że bez przerwy wspominam… zabieram więc Was do wspomnień nieopisanego smaku i zapachu który, towarzyszył mi w każdy wielki czwartek. Tego dnia moja mama z głębi kuchennej szafki wyjmowała tajemną formę…  dziś mam ją ja  i mimo upływu lat spisuje się na medal.

Wielkanocna babka gotowana – składniki:

  • 6 jajek
  • 1 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 szkl. cukru
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki wódki
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • tłuszcz do wysmarowania formy

Polewa:

  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 50 ml śmietanki
  • 2 łyżki masy kajmakowej

Wielkanocna babka gotowana – przygotowanie

W misie ubijamy białka z cukrami, następnie na przemian dodajemy żółtka wymieszane z wódką i mąki z proszkiem do pieczenia, na koniec wlewamy oliwę. Do wysmarowanej tłuszczem formy przekładamy masę, zamykamy szczelnie i wstawiamy do garnka z gotującą się wodą, przykrywamy pokrywką. Babkę gotujemy 1 godzinę i 20 minut. Gorącą wyjmujemy z formy, studzimy i polewamy zmodyfikowaną na potrzeby moich dzieci polewą.

Czekoladę rozpuszczamy w mikrofali, dodajemy śmietankę i kajmak i solidnie mieszamy. Polewamy babkę, wstawiamy do lodówki. W niedzielę wielkanocną smakuje najlepiej.

Wasza M.

Moja Słodka Pasja

Tekst i fot. Małgorzata Tryznowska

Share

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *